100% DISCREET

Vertrouwd & Anoniem

SUPERSNEL

Morgen Thuisbezorgd

Wat is stressincontinentie?

Wat is stressincontinentie?

Er zijn veel verschillende soorten incontinentie. Bij stressincontinentie verliest u urine bij lichamelijke inspanningen. Dit kan gebeuren tijdens het tillen, niezen of sporten. Meestal gaat het om het verlies van kleine hoeveelheden urine, van een aantal druppels tot kleine scheutjes. Dit komt het meeste voor, één op de vijf vrouwen van boven de 40 jaar heeft hier last van. Bij mannen is dit ongeveer één op de twintig. De bekkenbodemspieren kunnen bij stressincontinentie de extra druk die ontstaat bij fysieke inspanning niet meer goed opvangen. Hierdoor kunnen er kleine hoeveelheden urine verloren gaan. Dit kan soms gebeuren, maar ook meerdere keren per dag.

Oorzaken van stressincontinentiestressincontinentie

De oorzaken van stressincontinentie zijn verschillend. De meest voorkomende oorzaak bij vrouwen is de verzwakking van de bekkenbodemspieren tijdens of na de bevalling. De spieren moeten na de bevalling herstellen en hebben tijd nodig om weer op kracht te komen. Ook het regelmatig tillen van zware spullen, een hormonale verandering of andere operaties kunnen de verslapping van de spieren veroorzaken of verergeren. Bij mannen is de meest voorkomende oorzaak een prostaat operatie. Hierna kunnen zenuwen bij de sluitspier beschadigd zijn en daardoor kan de spier niet meer hard genoeg aangespannen worden.

Oplossing voor stressincontinentie

Incontinentie heeft natuurlijk een grote invloed op uw dagelijkse leven. Stressincontinentie is echter wel te behandelden. Met behulp van een goede behandeling kan de inspanningsincontinentie beperkt worden of zelfs helemaal verholpen worden. Er zijn verschillende behandelingen voor stressincontinentie:

  • De eerste oplossing zijn oefeningen om de bekkenbodemspieren versterken. Wanneer deze spieren sterker worden, kan de druk die van buitenaf komt bij een fysieke inspanning beter worden opgevangen. De kans op het verlies van urine wordt hierdoor een stuk kleiner.
  • Medicatie kan ook een oplossing zijn. Sommige medicijnen kunnen een effect hebben op de overdracht van zenuwprikkels (duloxetine). Hierdoor kunnen de incontinentieproblemen afnemen. Medicijnen zijn echter geen volledige oplossing, ze verminderen alleen tijdelijk de klachten.
  • Een operatieve ingreep is een optie wanneer geen andere behandeling effect heeft. Bij een operatie voor stressincontinentie wordt een bandje onder de plasbuis geplaatst. Wanneer de druk van buitenaf toeneemt, drukt het bandje de plasbuis dicht. Het bandje compenseert de verzwakte spieren en er zal geen urine weglekken.