100% DISCREET

Vertrouwd & Anoniem

SUPERSNEL

Zelfde dag verzonden

Soorten incontinentiemateriaal voor ontlasting

Soorten incontinentiemateriaal voor ontlasting

Welke soorten incontinentiemateriaal kunt u gebruiken wanneer u last heeft van ontlastingsincontinentie?

Naar het toilet gaan is voor bijna iedereen de normaalste zaak van de wereld. Maar wat als je geen controle meer hebt over je stoelgang? Ontlastingsincontinentie is een zeer vervelend probleem. Dit betekent dat u ongewild ontlasting verliest of dat u uw ontlasting niet meer kunt ophouden. Dit vervelende probleem komt vooral voor bij oudere mensen en zijn ongeveer 100.000 mensen in Nederland met dit probleem. Nu is er helaas nog een probleem, namelijk welke soorten incontinentiemateriaal voor ontlasting bestaan er?

Wanneer u last heeft van ontlastingsincontinentie is het een goed idee om naar de huisarts te gaan en daar uw klachten te bespreken. De huisarts kan vaststellen hoe ernstig uw problemen zijn en u de beste oplossing aanraden. Dit kan bijvoorbeeld een voedseladvies zijn of een behandeling in het ziekenhuis. Er bestaan verschillende soorten incontinentiemateriaal voor ontlasting, maar ook kunt u zelf hulpmiddelen gebruiken bij ontlastingsincontinentie. Wij van 123incontinentie bieden alle soorten incontinentiemateriaal voor ontlasting en hulpmiddelen.

Bij ontlastingsincontinentie zijn er drie soorten incontinentiemateriaal die u kunt gebruiken. Dit zijn de inleggers, de slip en de pants. Deze drie producten verschillen op een aantal gebieden. De keuze die u maakt, hangt af van een aantal zaken:

  • De hoeveelheid ontlasting die u verliest
  • Of u ook last heeft van urineverlies
  • Hoe vaak van wanneer u ontlasting verliest
  • De consistentie van uw ontlasting
  • Het soort product die u het prettigst vindt

De inlegger

Inleggers zijn te vergelijken met gewone inlegkruisjes. De incontinentie-inleggers hebben dezelfde vorm en zijn in verschillende maten verkrijgbaar. De incontinentie-inleggers hebben een zeer grote opnamecapaciteit vergeleken met reguliere inleggers. De meeste inleggers kunnen gewoon in het ondergoed gedragen worden en kunnen vastgezet worden met de plakstrip. De grotere inleggers met de grootste opnamecapaciteit bevatten meestal geen plakstrip, het wordt aangeraden om deze te dragen in combinatie met een fixatiebroek. De inleggers zijn in veel soorten en maten verkrijgbaar. Van kleine inleggers, die alleen uw billen bedekken, tot grote inleggers, die u bescherming geven wanneer u last heeft van urineverlies en ontlastingsincontinentie. Ook de absorptiecapaciteit verschilt per soort, van heel klein tot heel groot. Inleggers zijn onderweg makkelijk te vervangen. Ook het discreet meenemen en weggooien na gebruik zijn voordelen van inleggers.inleggers

De slip

Slips lijken het meest op reguliere luiers die gebruikt worden bij baby’s. De slips worden rond de heup vastgezet en zijn eenmalig te gebruiken. Met de plakstrip kunt u de slip zeer goed bevestigen rond de heup, zodat de kans op lekkage nihil is. De slips hebben een zeer groot opnamevermogen en bieden zo de beste bescherming en de meeste zekerheid. Ook zijn de slips in veel verschillende maten verkrijgbaar. Zo kunt u de maat kiezen die perfect aansluit op uw lichaam en zo de beste bescherming biedt.

slip

De pants

Pants zijn broekjes die het meest lijken op regulier ondergoed. U kunt simpelweg in de broekjes stappen bij het aantrekken en bij het uittrekken kunt dit weer op dezelfde manier doen. De broekjes hebben de vorm van normaal ondergoed, alleen zijn ze wat dikker door het absorptiemateriaal. De meeste mensen voelen zich zekerder in een broekje en wanneer het broekje goed aansluit, merkt u bijna niet dat u incontinentiemateriaal draagt. Na het gebruik kunnen de broekjes simpel losgescheurd worden en kunnen daarna gewoon de prullenbak in. De pants sluiten goed aan op het lichaam door het elastiek dat in de broek verwerkt is, de kans op lekkage is hierdoor zeer klein. 

pants

Tips voor het uitkiezen van het beste materiaal

Als uw ontlasting dik en droog is en u heeft geen last van urineverlies, kunt u het best een product kiezen met een lage opnamecapaciteit. De droge en stevige ontlasting wordt niet opgenomen in het materiaal, dus een incontinentiemiddel met een hoge absorptiecapaciteit is overbodig. De lichtere producten zijn dunner en goedkoper, voor stevige ontlasting is een zwaarder product niet nodig.

Het kiezen van een inlegger kan soms voor problemen zorgen. Het liefst wilt u een zo klein mogelijke inlegger, u heeft dan geen dikke laag in uw onderbroek en dit is het meest discreet. Het nadeel aan een kleine inlegger is dat de ontlasting uit de inlegger kan gaan lekken. U moet dus altijd goed zoeken naar de beste maat. Wanneer u weinig verliest en het verband vaak kunt verschonen, is een kleine inlegger geschikt. Maar wanneer u veel verliest en ook niet altijd de gelegenheid hebt om te verschonen, is een grotere inlegger nodig.

Wanneer u kiest voor de pants, kunt u problemen bij het verschonen tegenkomen. De pants kunt u zelf losscheuren bij het verwisselen. Tijdens deze beweging kan de ontlasting tegen uw benen aan komen. Om dit te voorkomen moet u handig zijn met het verwisselen en dit voorkomen. Ook wanneer u de nodige moeite heeft met het aantrekken van regulier ondergoed, is een broekje niet aan te raden. Bijvoorbeeld in het toilet moet het broekje soms verwisseld worden als ondergoed. Vraag u zelf dus altijd goed af of u dit kan.